Δήλωση του Επικεφαλής του Συνδυασμού «Ιόνια Εποχή» για το ζήτημα των πυρκαγιών στη Βόρεια Κέρκυρα

Με αφορμή τις πυρκαγιές στη Βόρεια Κέρκυρα, ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Ιόνια Εποχή» κ. Γιάννης Τρεπεκλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά από μια εβδομάδα σκληρής και αδυσώπητης μάχης με την πύρινη λαίλαπα που έπληξε τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, αισθανόμαστε την ανάγκη, προσωπικά εγώ και οι συνεργάτες μου, να εκφράσουμε τις απεριόριστες ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας, προς όλους αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, Πυροσβέστες, Αστυνομικούς, Λιμενικούς, Πολιτική Προστασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, εθελοντές και κατοίκους, που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία έδωσαν τη «μάχη» για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και για την ελαχιστοποίηση των επιδραστικών συνεπειών της, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις περιουσίες των συμπολιτών μας.

Οφείλω δε να εξάρω την εθελοντική προσφορά και το εθελοντικό κίνημα που δημιουργήθηκε, γεγονός ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και αισιόδοξο που αποδεικνύει την ποιότητα των κατοίκων του νησιού μας.

Δυστυχώς, το συμβάν αυτό εξελίχθηκε προς την κορύφωση της τουριστικής περιόδου και σε συνάρτηση με τις καταστρεπτικές φωτιές στη Ρόδο, πολύ μεγαλύτερης έκτασης και έντασης του φαινομένου,  δημιούργησε αμφίσημα μηνύματα και για τον τουριστικό μας προορισμό.

Το Υπουργείο Τουρισμού και η Υπουργός κα Όλγα Κεφαλογιάννη, έγκαιρα συγκάλεσε σύσκεψη, στην οποία όμως εξετάστηκαν και αναλήφθηκαν δεσμεύσεις μόνο για τη Ρόδο. Επειδή, όμως, σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ αλλά και στα social media, συσχετίζουν, ίσως από άγνοια, τις δύο πυρκαγιές στους μεγαλύτερους νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς  της χώρας, φρονώ ότι ήδη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όφειλε να αναλάβει τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για την προστασία του τουριστικού μας προορισμού και των Ιονίων νήσων γενικότερα.

Ως Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΙΝ προτίθεμαι σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ να συγκαλέσουμε συνεδρίαση για να εξετάσουμε την ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών σε συνεργασία και με τους τουριστικούς φορείς τόσο της Κέρκυρας όσο και των υπολοίπων νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό θα προτείνω να εξεταστεί  η  δυνατότητα δημιουργίας και προβολής καμπάνιας για την εμπέδωση της ασφάλειας των τουριστικών μας προορισμών προς τους υποψήφιους επισκέπτες.

Επίσης, θεωρώ επιβεβλημένη την πραγματοποίηση σειράς ημερίδων για την κλιματική κρίση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μηχανικής Φυσικών Κινδύνων του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τέλος, είναι αναγκαία η αναδάσωση της πυρόπληκτης  περιοχής, σύμφωνα και με την Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 117 παρ.3.»

Skip to content